Under vikingatiden fanns det gudar av två släkten, vaner och asar.

Vanerna, som var de första nordiska gudarna, var böndernas och herdarnas gudar, fruktbarhetsgudarna. Den äldste hette Njord och är säkert samma gud som Tacitus berättade att nordborna dyrkade under namnet Nerthus. Men nu fick Nerthus byta kön och bli man. Han rådde över hav och vindar; honom kunde man be om allting och eftersom han var mycket rik kunde han skänka jord och annat.

Då vanergudarna redan var väl etablerade kom, som vi redan sett, asarna med båtyxfolket. Då vikingatiden börjar har de bägge gudasläkterna förenats med varandra. Det skedde efter ett rasande krig beskrivet i den poetiska Eddan.

Enligt Völvan började kriget därför att den guldtörstande vankvinnan Gullveig hade trängt in till asarna och förgiftat dem med girighet. De dödade Gullveig varpå vanerna blev ursinniga och rusade över till asarna. Asaguden Oden slungade sitt spjut över vanerna och kriget var ett faktum. Till slut blev det försoning på sa sätt att gisslan utväxlades mellan gudarna. Njord och Frej sändes över att leva med asarna och asasidan skickade över Höner och Mimer äktenskap ingicks mellan släkterna så att Oden gifte sig med Frigg, en av kärlekens gudinnor.

Gudarnas personligheter är ganska tydliga i skrifterna.

Det var för att få denna kunskap som Oden var tvungen att offra sitt ena öga i brunnen. Mycket fick han lära sig genom att lyssna till de döda i galgen.

Det är oklart hur mycket gemene man i Norden kände till av hela gudaläran, som är ganska komplicerad och som förändrades och utökades under århundradena. De stora mäktiga gudarna offrade man till i tempel och lundar. Men hemma i byn var det annat. Varje bygd hade sina disablot. Diserna var kvinnliga gudomligheter, ett slags skyddsgudinnor för byn och ätterna. Diserna är exempel på andeväsen som nordborna hade gemensamma med andra indoeuropeiska folk och alltså sammanbinder Uppsala med Indien. Det finns fornindiska fruktbarhetsmakter som hette dhisanas.

Man blotade för diserna i de flesta landskap i Sverige, ortnamn som Diseberg och Disevid vittnar om det. Men början av februari hölls landets största disablot i Uppsala, disatinget. Det var ju vid ett sådant ting som sveakungen Adils ramlade av hästen och slog ihjäl sig. Under disatinget hölls det marknad och man drack kopiösa mängder mjöd, allt i hopp om att årets växtlighet skulle bli bra.

I varje hem hade man alfablot på hösten, en ceremoni som hölls vid hedersplatsen i stugan, vid Högsätet som var husfaderns plats. Det var en finare väggfast bänk med snidade stolpar där man kunde se gudarnas ansikten, kanske runor. Högsätet var också husbondens och hans hustrus sängplats och där förekom även rituella samlag. Högsätet skulle respekteras särskilt. Det fanns bestämmelser ilandskapslagarna långt in på 1300-talet, som stipulerade hårdare straff för brott begångna i eller intill Högsätet än för sådana begångna vid tröskeln eller utomhus.

Alferna var egentligen ett släkte av gudar vid sidan om asarna och vanerna, de var underordnade och ofta sammanblandade med dvärgarna. Alferna var både onda och goda, ljusalfer i den himmelska världen och svartalfer i underjorden. Ljusalferna levde i Alfheim där t o m vanguden Frej